Fördelar med att bo på Island

Fördelar med att bo på Island

Island bjuder likt Sverige på olika årstider, som alla har sin charm. Tack vare den positiva ekonomiska utvecklingen de senaste åren har både utlandsskulden och arbetslöshet minskat. Den ekonomiska krisen som drabbade många av Europas länder, så även Island, i mitten av 2000-talet blev lite av en identitetskris för den inhemska befolkningen, som nu alltså kan njuta av avsevärt bättre framtidsutsikter när det gäller både bostads- och arbetsmarknaden.

Energi, glädje och kultur

I Reykjavík går det inte att ta mist på den energi och skaparglädje som råder, inte minst på den inhemska kulturella scenen. Här kan man ta del av allt från konstgallerier till historiska museum, teaterföreställningar, festivaler, utställningar och scenuppsättningar av olika slag.

Reykjavík är också Islands port till omvärlden, omringad av storslagen natur och kantad av en lång och spännande historia. Reykjavík är ungdomarnas stad, och hade man inte energi när man kom har man det i stora mått när man lämnar. Det finns ett brett utbud affärer, restauranger, pubar och barer i huvudstaden, och de två huvudgatorna, Laugavegur och Skolavörðustígur, håller för det mesta öppet sju dagar i veckan med öppettider likt de i Sverige (10:00 – 18:00 på vardagar,11:00 – 16:00 på helger).

Naturligtvis finns det även större köpcentran som har något längre öppettider, som exempelvis Kringlan och Smáralind, som båda ligger strax utanför Reykjavík. Här hittar man allt från kläd, – sko- och mataffärer till accessoarer, souvenirer, böcker, kosmetika etc.

Fritidsaktiviteter

Eftersom Islands areal i genomsnitt ligger högre än 400 meter över havet är landets vandringsleder något utöver det vanliga. Stora delar av ön är också täckt av lava och glaciärer, vilket gör landskapet likt det i sagornas värld, vilket gör det svårt att inte imponeras och förundras över naturens storslagenhet oavsett man är besökare eller fast boende.

För ett antal år sedan gjordes ett tillägg i barnavårdslagen på Island, vilket till en början togs emot med stor skepsis, inte minst av ungdomarna själva. Tillägget innebär att ungdomar under 16 år inte får lov att vistas utomhus utan vuxet sällskap på kvällstid. Man införde så kallade föräldrapromenader och tydliggjorde därmed föräldrars och vuxnas ansvar gentemot sina egna och andras barn.

Tack vare den nya lagen har alkoholförtäringen bland unga minskat drastiskt, och målet är att alla ungdomar ska ha minst ett fritidsintresse. För att nå detta mål får alla ungdomarna i Reykjavik 360 Euro (omkring 50 000 kronor) som sätts in på ett så kallat aktivitetskort, som ska användas till diverse fritidsaktiviteter efter skoltid. Även myndighetsåldern har höjts från 16 år till 18 år.

dante