Besöksnäringen

Besöksnäringen

Utlandsturismen är omfattande i relation till landets storlek, med omkring 1 miljon utländska besökare varje år. Majoriteten av besökarna är från Sverige, Danmark, Tyskland, Frankrike och Storbritannien.

Nationalparker med storslagen natur

Övergripande ansvar för landets tre välbesökta nationalparker innehas av miljö- och livsmedelsverket. Vatnajökull Nationalpark är Europas största, och erbjuder enastående natur med en blandning av glaciärer och till viss del aktiva vulkaner. Även Tingvallasjön är en spektakulär plats att besöka, då det finns fiskar här som inte finns någon annanstans i världen.

Snaefellsjökull nationalpark, som sträcker sig ända från snötäckta bergstoppar till strandkanten, ligger precis vid foten av en vulkan, och bidrar till såväl mystik som spänning för alla som besöker platsen.

Huvudstaden

I huvudstaden Reykjavík finns det någonting för alla åldrar, plånböcker och intressen. Att besöka staden kommer garanterat leda till goda minnen, oavsett man väljer att ta del av det stora utbudet shopping och kultur som Rejkavik bjuder, eller någon av stadens spa-anläggningar eller geometriska ångbad. Att besöka stadens simbassänger är vardagslyx som också många Reykjavíkbor unnar sig regelbundet, för att få en stunds avkoppling i renande och värmande bad.

För de yngsta

Bjarteyjasandur är en gård belägen i Hvalfjörður. Hit åker främst barnfamiljer för att få uppleva livet på landet med löphöns, katter, hundar, ullkaniner, får med flera djur. Bjarteyjasandur erbjuder sina besökare att aktivt delta i gårdens olika verksamhet, vilket är ett trevligt och lättsamt sätt att interagera med och lära av lokalbefolkningen.

Det finns också en välkänd och populär tema-lekplats som heter Bjössaróló. Den byggdes av en lokal snickare från Borgarnes år 1979, och är speciell på så vis att den är uppbyggd enbart av förkastat och återanvänt material. Vill man uppleva ännu mer äventyr är Cave Tours att rekommendera. Här går man på vandring under jorden i olika grottor; den 8000 år gamla Vatnshellir i Snæfellsjökull nationalpark och Viðgelmir som är Islands största lavörsgrottan belägen i Borgarfjörður. Grottorna håller öppet hela sommarsäsongen.

För den historiskt intresserade

För den som önskar sig tillbaka till vikingatiden är Eiríksstaðir och Eiriks Röds gård väl värt ett besök. Här föddes Leif den Lucky som enligt sägnen upptäckte Nordamerika. Här kan man ta del av livet för omkring 1000 år sedan, genom att prova autentiska redskap, vikingakläder, verktyg mm.

Men eftersom Island inte bara är hem åt vikingar, utan även åt sagoväsen och mytologiska figurer finns också en trollpark belägen i Fossatún. Här vandrar man runt bland statyer och berättelser om troll, förbi det vackra vattenfallet Tröllafoss.

0 Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

dante