Island på vita duken

Island på vita duken

Tack vare Islands vidunderliga natur och spännande kultur är det många filmskapare som valt att spela in hela eller delar av olika filmer och tv-serier på ön. Här följer en lista över några av dem:

  • Tomb Raider från 2001

I den här filmen kan vi se Lara Croft ta sig an olika utmaningar delvis i Sibirien, delvis på glaciärlagunen Jökulsárlón

  • Die Another Day

I denna Bond-rulle från 2002 är Agent 007 bland annat inblandad i en rafflande biljakt på samma lagun och dess istäckta yta som även förekommer i öppningsscenen i Bond-filmen A View to a Kill från 1985.

  • Clint Eastwoods Flags of our Fathers

Filmen kom 2006 och utspelar sig i princip enbart på den isländska halvön Reykjanes, där även delar av The Secret Life of Walter Mitty med Ben Stiller i huvudrollen spelades in 2013.

  • Island har även använts som kuliss i filmer som Judge Dredd (1995), Thor: The Dark World (2013), Prometheus (2013), Oblivion (med Tom Cruise), Interstellar (2014) samt Star Trek: Into Darkness (2013).

Med tanke på landets dramatiska historia, fantastiska natur, snöklädda glaciärer och delvis aktiva vulkaner är det inte konstigt alls att Island fått agera inspelningsplats för flera storslagna filmer och tv-serier. En av de mest populära och mest kända är HBO:s serie Game of Thrones som till största delen spelas in på Island.

Några av de platser som kan ses i serien är Almannagjá-ravinen, som fick representera The Bloody Gate of the Eyrie, samt Thjorsárdalur-dalen, där Arya Stark och Sandor Clegane genomförde sin vandring. I säsong 7 utspelar sig vissa slutscener på södra Island, närmare bestämt på en strand med svart sand som ligger i närheten av Vik.

0 Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

dante