Export och import

Export och import

Island exporterar enligt uppgift varor för cirka 4455 000 000 amerikanska dollar varje år, och importen uppgår till omkring 5697 000 000 dollar. De viktigaste exportvarorna är fisk, skaldjur och aluminium och landets främsta handelspartners är i skrivande stund Norge, Tyskland, Nederländerna, Storbritannien och Kina.

Islands produktion av industrimineraler omfattas bland annat naturgrus, sand, pimpsten och salt.

När det gäller andra råvaror, som exempelvis fisk och kött, kommer dessa från näringsrika och intilliggande vatten och inhemska gårdar.

Det odlas även en del frukt och grönsaker som exporteras, främst i naturligt uppvärmda växthus, vilka även landets kockar har stor tillgång till. Både lamm och fick används ofta i den inhemska matlagningen, liksom sjöfågel och skaldjur.

Naturligtvis finns det dessutom internationellt specialiserade restauranger på Island, främst i huvudstaden, där man kan äta allt från asiatiska till europeiska, amerikanska och skandinaviska specialiteter. För den som vill prova Islands motsvarighet till korv med bröd rekommenderas den inhemska “pylsan”, som består av just korv (kokt) med bröd och som äts med senap, ketchup, remouladsås och stekt eller rå lök.

Traditionell isländsk mat, såsom ”hardfiskur” (torkad fisk), konserverad haj, sylta och kokt lammhuvud är delikatesser som serveras på isländska restauranger, inte minst under “þorrablót” (läs mer under rubriken “Någonting för varje månad”).

dante