Island är en stat och republik som ligger i Nordatlanten och, som enligt siffror från 2018, har 353 070 invånare. Av dessa bor drygt hälften i Islands huvudstad Reykjavik samt i grannorterna i de sydvästra delarna av ön, där det inte är lika kargt och otillgängligt som i inre höglandet. Den internationella flygplatsen heter Keflaviks och ligger cirka 50 kilometer utanför huvudstaden.
Under årens lopp har ett omfattande socialförsäkringssystem och välfärdssamhälle vuxit fram. Mycket är likt det som även finns i Sverige, Norge, Finland och Danmark som exempelvis ålderspension, arbetslöshetsersättning, sjukförsäkring, familjestöd etcetera.
Islands politiska system
1946 blev Island som första land i Norden att instifta ett försäkringssystem som innefattar frågor som sjukdom, arbetslöshet, funktionsnedsättning, ålderdom och socialhjälp. Dock är infrastrukturen inte lika utbyggd; Island saknar bland annat järnvägsnät.
På Island väljer man president vart fjärde år, dock har politiken dominerats av ett fyrpartisystem under hela självständighetsperioden, med det borgerliga Sjálfstæðisflokkurin (Självständighetspartiet) i toppen. Även Framsóknarflokkurinn (Framstegspartiet), som är ett liberalt parti med rötter i landsbygden, fick en stor del av rösterna i förra valet. Ungefär lika många röster tilldelades Althýðuflokkurinn (Arbetarpartiet) som är ett socialdemokratiskt parti.
Island har allmän skolplikt och gäller barn och unga i åldrarna 6–16 år. Innan skolplikten infördes (1907) var utbildning frivilligt och den huvudsakliga verksamheten sköttes av kyrkan.