Island ligger huvudsakligen till söder om polcirkeln, vilket medför att ön har ett mycket fuktigt klimat. Temperaturen växlar mellan varm- och kalltempererat eftersom klimatet påverkas av vidsträckta havsvidder och Nordatlantiska strömmar. Öns bevuxna områden kännetecknas av lummig och grön växtlighet, med olika slags gräsarter och mossor samt den för Island typiska dvärgbjörken.
Trots sitt nordliga geografiska läge är klimatet på Island milt; ofta mildare än vad många förväntar sig. Här kan somrarna bli varma med en medeltemperatur kring 20 °C i inlandet, långa dagar med dagsljus i stort sett dygnet runt. Nederbörden är ofta riklig under sommaren.
Vintrarna är milda tack vare (eller på grund av) golfströmmen, med en medeltemperatur på omkring -5 – 3 °C mellan december och februari månad. Under vintern kommer nederbörden oftast i form av snö, särskilt när temperaturen sjunker till under nollan.
Aktiviteter efter säsong
Vinter på Island passar för bland annat längdskidåkning, fiske, kajakpaddling och valsafari. Man behöver heller inte åka långt utanför huvudstaden Reykjavik för att ta del av vackra naturupplevelser och olika slags vinteraktiviteter. Att åka skidor på glaciären, bada i en varm källa, pimpla från en isvak eller göra en båtutflykt och (förhoppningsvis) få syn på de magnifika valar som lever och frodas i havet utanför Island.
För den som besöker Island under hösten går det också att beskåda fåren och hästarna som samlas in till fållan för att förberedas för vintermånaderna. Även detta en magnifik naturupplevelse, i synnerhet för den som lever och bor i en storstad.
Oavsett vilken säsong man planerar att besöka Island är det en god idé att kolla väderleksrapporten innan man åker, särskilt om man planerar att besöka och vistas i Höglandet där stormar och vindar ofta påverkar ön. De starkaste vindarna förekommer ofta under den tidiga sommaren, medan kraftiga åskoväder oftast kommer under sensommaren.
Det är ändå våren och sommaren som räknas som högsäsong på Island, mycket tack vare det mildare klimatet och tillgängligheten till naturen. Generellt sett får också Island mindre nederbörd under dessa årstider, än under höst och vinter. Detta kan dock variera från år till år, och man bör vara beredd på alla olika slags väder och snabba omslag när man besöker Island. Inte helt olikt Sverige alltså, men med ännu kraftigare och hastigare omslag på grund av öns geografiska läge.