Pendla mellan Island och Sverige

Pendla mellan Island och Sverige

Har du en egen firma och vill etablera dig både i Sverige och på Island? Det är inga större svårigheter att flytta inom Norden men det gäller att du läser på och är väl förberedd. Ett exempel är att de flesta hyresvärdar i Island kräver en deposition i samband med inflyttning. Det är något du måste ha i åtanke när du gör upp din flyttbudget. Om du pendlar mellan Island och Sverige kan du fortfarande vara folkbokförd här hemma och registrera din egna firma hos Skatteverket.

Ha ett kontor hemma i Sverige

Du måste ha en tydlig plan över hur du ska fördela din tid mellan Island och Sverige. Idag finns det många flexibla lösningar för dig som vill ha ett kontor i Stockholm. Med hjälp av Workaround kan du hyra en flexibel kontorsplats till ett kostnadseffektivt pris. Du kan välja mellan att ha en fast plats och sätta dig där det är ledigt. Workaround erbjuder platser hos flera centrala platser i Stockholm vilket är ett stort plus, speciellt om du snabbt vill kunna ta dig ut till flygplatsen.

Möjligheterna att pendla med flyg mellan Island och Sverige

Island och framförallt Reykjavik har seglat upp som ett hett resmål de sista åren vilket betyder att det kommit fler flygavgångar. Om du flyger från Stockholm kan du därför välja mellan ett par olika avgångar i veckan. Eftersom Island blivit mer populärt är det enklare för dig som arbetar att veckopendla mellan de olika länderna. Så här i coronatider är det viktigt att du håller dig uppdaterad med de inreseregler som gäller i landet. De kan som bekant ändras ganska snabbt. Flyg är det absolut smidigare sättet att pendla mellan Island och Sverige. Reykjaviks flygplats heter Keflavik och ligger ungefär fem mil från centrala Reykjavik.

Fördelar med att satsa på Island

Island är ett land som påminner mycket om Sverige med fyra olika årstider och goda framtidsutsikter. Landet har dessutom en helt fantastisk natur som inte går att jämföra med något annat land i världen. När du har lite tid över bör du därför se till att upptäcka så mycket som möjligt av landet. Eftersom båda länderna tillhör Norden behöver du inte heller fixa med något arbetstillstånd som annars kan ta lång tid att förbereda. Island är även ett land som spås ha bra ekonomiska förutsättningar när pandemin har lagt sig och saker och ting börjar återgå till det normala.

Att skaffa ett isländskt personnummer

Om du ska bo på Island under längre perioder och även vill ha möjlighet att öppna ett lönekonto är det bra att ansöka om ett isländskt personnummer. Det kallas för kennitala och fås på något som heter Thjodskra. Det kommer underlätta mycket för dig om du ska kunna etablera ett företag på Island.

dante