Allt om fantastiska och unika Island!

Allt om fantastiska och unika Island!

Island är ett land men rent geografiskt räknas Island som en ö på 103 000 kvm med en höjd på 500 meter över havet. Island har en helt magisk natur med aktiva vulkaner, varma källor och dramatisk natur.

Islands unika natur

Island har en fantastisk och unik naturvärld att besöka! Man har räknat ut att Island har 200-300 kända vulkaner och ett 30-tal är aktiva. Den mest kända vulkanen heter Eyjafjallajökull och har blivit mer känd på grund av det stora vulkanutbrottet år 2010. Utbrottet orsakade stora störningar i den europeiska flygtrafiken. Naturen på Island är delvis naturskyddad och det finns ett 80-tal naturskyddade områden. På 800-talet bestod Island av 50 % vegetation men då många nya bosättare utnyttjade de lågvuxna björkskogarna, minskade antal träd. Islands landskap kan liknas ett mytologiskt sagolandskap med dess sandöknar, lavafält, kala klippor och heta källor. I motsvarighet till naturen, finns det städer med både hus och hyreshus på Island. Hus och byggnader behöver ett hållbart tak. Även här i Sverige finns det villor och som kan behöva ett nytt tak eller en renovering. Då kan man med fördel anlita Kompetens Plåtslageri och få ett tak man kan känna sig trygg med.

Något som är mycket populärt att besöka på Island är den Blå lagunen. Lagunen är en varmvattenkälla som har en behaglig temperatur på 38-29 grader. Vattnet är drömskt ljusblått med mjölkaktig nyans och omges av mörka klippor. Denna lagun är utsedd till ett av världens 25 underverk och är ett relaxområde med hotell, barer, caféer och spa. Åker man på spa till den Blå lagunen kan det kosta en del. Vill man hellre uppleva en liknande plats för mindre kostnad, kan man besöka Mývatns naturbad. Man kan uppleva Islands natur på många sätt genom vandring, helikoptertur, se sprakande norrsken eller besöka unika isgrottor.

Roliga fakta om Island

Något inte många känner till, är att korv är extremt populärt på Island. Man kan finna en korvkiosk på många ställen i Islands städer. På Island äter man annars mycket fisk och skaldjur och lammkött är något som är populärt. Det man absolut inte kan finna på Island är McDonalds. Den sista McDonalds-restaurangen på Island stängdes redan 2009. Islands huvudstad Reykjavik är väl värt att besök då staden räknas som att ha ett av Europas hetaste nöjesliv. Vare sig man vill festa loss i Reykjavik eller vill njuta av en magisk natur, är Island ett fantastisk resmål väl värt att besöka!

dante