Mytologiska upplevelser

Mytologiska upplevelser

Allt fler planerar att besöka Island, och det är lätt att förstå varför då man ser bilder på alla spännande vyer som finns att se där. Den som aldrig besökt denna mytomspunna plats bör läsa på lite innan man beställer biljetterna. Många som reser dit blir förvånade över hur många människor rör sig i städerna. Visserligen har landet bara 330 000 invånare men nära 2 miljoner turister besöker de olika platserna varje år. Reykjavik, landets huvudstad, är under utveckling och på grund av den blomstrande turistnäringen, byggs nu staden ut på många håll. Räkna alltså med en hel del lyftkranar och byggarbetsplatser. Rör man sig dock lite utanför huvudstaden är Island precis så ödsligt och bedårande vackert, som alla bilder visar. Det finns helt unika platser att besöka och oftast går det smidiga transporter till alla sevärdheter. Island har ett växlande klimat så man bör ha ordentligt med kläder med sig.

Mytologiskt laddat resmål

Den isländska naturen får besökarna att känna sig som en del i en mytologisk berättelse. Det uppstår något närmast magiskt när värme, hav och kyla möts på den ibland rätt karga platsen. De olika fiskebyarna runt glaciärerna känns genuina och verkar ha funnits sedan urminnes tider. På Island finns aktiv vulkanaktivitet och det bubblar och fräser lite varstans, även om det inte är farligt om man följer de märkta vandringslederna. Överallt betar de klassiska vita islandshästarna som tillhör en unik renrasig hästras. Det är inte helt ovanligt att landskapet bryts upp av nybygga hus, då mycket byggs och utvecklas på Island. Den som själv renoverar i samma anda som islänningarna, kan besöka Buildor som är ett bra byggvaruhus på nätet , ett enkelt sätt att spara pengar för att istället kanske använda till en Islandsresa. Islands valspråk lyder “Med lag skall land byggas”, och visst både byggs och frodas landet, som nyligen kom ur ett något dåligt ekonomiskt läge i början av 2000-talet. En väg som landet har tagit är just turistnäringen, vilket verkar ge valuta för mödan.

Världens äldsta demokrati

Island brukar sägas vara den äldsta, ännu aktiva demokrati och det isländska parlamentet har sina rötter från år 930. Med sina 3 invånare/km² är landet det mest glesbefolkade i Europa. Troligen upptäcktes Island på 700-talet och i mitten på 800-talet kom bland annat svensken Gardar Svarvarsson till ön. Men den som kom på namnet “Island” var vikingen Floke Vilgerdarson, han anses iallafall vara upphovsmannen till det. Ön koloniserades under åren som följde, främst av norska invandrare, och år 1262 bildade Island och Norge en union.

Upplevelser för alla

Island är ett fantastiskt resmål för alla åldrar och erbjuder alltifrån tusenåriga lavafält, till smickrande och sagolika vattenfall. Besöker man denna helt unika plats, bör man se till att ha kameran laddad, för man kommer förmodligen inte att tro sina ögon.

0 Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

dante