Artiklar Mycken läsning på tema Island

 

 

Fyrverkerier

 

Också denna gång sade folk i Reykjavik farväl till det gamla året och hälsade det nya, 2014, med stora eldar och väldiga fyrverkerier. Vädret var fint, lätt frost och liten bris. När nyårsrevyn drog igång i tv blev det helt lugnt och stilla i hela staden, inte en bil hördes. Efter revyn brakade det loss, ibland hängde flera gamla röda nödraketer samtidigt på himlen och andra raketer exploderade också i nya färger, lila och orange.

Många av pjäserna bär namn från sagorna, inte bara Grettir, Gunnar och Njal finns där utan också kvinnor som Hallgerður, Guðriður och Guðrún. De stora så kallade tårtorna påminner om slag i tidig medeltid som vid Örlygsstaðir 1238. Vid midnatt ljuder kyrkklockorna i radion som till besinning.

Det köptes lika mycket krut till denna gång som i fjor. Det mesta säljs genom de 99 frivilliga räddningsorganisationerna som får sina största inkomster den vägen. Deras förbund, Slysavarnarfélagið Landsbjörg, påpekar dock att det går utmärkt att skänka pengar direkt till hjälparbetet. Medel behövs inte minst till bensin vid vinterns många utryckningar.

Räddningsinsatser

Vädret var genomgående gott årets första veckor i Reykjavik, snöfritt, lite blåst ibland, men redan i närheten, på Kjalarnes, var det många gånger full storm. Bilar blåste av vägar som fick stängas och räddningskårerna fick hjälpa folk som måste överge sina fordon i snön. På flera ställen på Västfjordarna rådde lavinfara.

Folk fjällvandrar nu även på vintern och då är det lätt att halka eller fastna utan att kunna komma vidare. Några hade hamnat i kläm på Ingólfsjall, en turist klev på en snöbro och föll 20-30 m ner i en spricka vid Þingvellir, flera andra bröt ben vid Gullfoss, de frivilliga fick träda till och undsätta dem.

I Reykjavik spreds tusentals ton sand på isbelagda gator och gångbanor, men det var kö på akuten efter halkolyckor.

Turism

Staden var full av turister, 40% fler i december 2013 än 2012. Det är bra för de allt fler hotellen och matställena. Nu blev det diskussion om vem som skall bära ansvar och kostnad för att sanda det isade området vid Gullfoss. Vem skall se till att besökare förstår att det kan vara olämpligt att ge sig ut i naturen eller att på vintern försöka köra runt ön i liten hyrbil? Allt fler vill ta inträde till de naturfenomen som utlänningarna vill besöka och det kolliderar med den allmänna uppfattningen och traditionen av tillgänglighet.

Många turister kommer just för att besöka den ”orörda” naturen, men samtidigt vill politikerna ändra skyddsplanerna för övre delar av Þjórsá så att fler kraftverk kan byggas vid Norðlingaölduveita. Ministern för fiskeri, lantbruk och miljö och hunsar de tio naturvetare som protesterar i ett öppet brev. I en liten artikel i New York Times sades att folk skulle skynda till Island att se höglandet innan det är förstört, och Ómar Ragnarsson, journalist och miljökunnig, säger att det tyvärr ligger något i det eftersom det finns olika framtidsplaner.

En svensk investor har köpt jordar vid Ísafjarðardjúp och hans firma tänker bygga hus för turism knuten till laxfiske, (Hvannadalsá och Langadalsá) fågelfångst, havsfiske, skog och vandringar. Det skulle ge flera arbetstillfällen, men nu hotas satsningen av tilltänkt laxodling, sägs det. En av många intressekonflikter.

Vintermörker

Norrskenet, som i vinter kan vara särskilt strålande, lockar många, men är nyckfull företeelse. Mörkret kan man lita på, det kändes kompakt om morgnarna nu i Reykjavik. Ljuset kommer senare än i t ex Stockholm. Eftersom Island har samma tid som Storbritannien, men ligger mycket längre västerut så står inte solen som högst förrän klockan halv två. På alltinget diskuteras ibland förslag om att ändra klocktiden. Partiet Ljus framtid föreslog att skjuta tillbaka klockan en timme hela året, medan andra vill flytta fram klockan en timme på sommaren. Utan sommartid är skillnaden mellan Sverige och Island två timmar under sommaren.

Borgmästaren

Jón Gnarr, skådespelaren som startade Det bästa partiet 2009 och ett år senare blev borgmästare i Reykjavik, säger att han inte ställer upp i årets kommunalval. I en intervju i Fréttablaðið beskriver han den politiska kulturen som hård, de män som är fräckast får igenom sina förslag. Jón Gnarr skriver på sin blogg att han i politiken, oftare än tidigare i livet, mött landets mäktigaste man. En typ som vet bäst, bestämmer, ser ner på kvinnor, rackar ner på alla, hotar och bär sig illa åt. Jón Gnarr säger vidare att han under sin period strävat för att få in mera fackkunskaper i den kommunala diskussionen.

Havsfiske

Även om hälften av Islands export nu kommer från industrin, främst aluminium, är produkter från havet nästan lika viktiga. Norrmän fiskade mest i Europa 2011 och därefter kom islänningarna som fiskenation med 1 154 199 ton. Andra som också fiskar i Nordostatlanten (dit räknas Atlanten öster om Grönlands sydspets) är ryssar, danskar britter och färöingar. Även spanska, franska, irländska och holländska fångstfartyg arbetar där. Hela året har strandrikena förhandlat om kvoteringen av makrillfångsterna.

Makrill fanns förr inte vid Island, men på senare år har den blivit så vanlig att det kan se ut som om havet kokar av fisk. Nu säger marinbiologerna att de (sedan 2006) sett att makrillen börjat leka och växa upp inom territorialgränsen på 200 sjömil. Med det varmare klimatet sker förändringarna snabbt, kolja och bredflabb håller sig nu alltmer norr om landet.

Som en nyhet berättades att de stora fabrikstrålarna nu börjat säljs eftersom hela råvaran tas om hand på ett bättre sätt och detta måste ske i land. Sedan länge tillverkas till exempel en hudsalva av torskmagar och jag hörde talas om en ung kvinna som börjat torka torskskinn för export som hundfoder.

Sill innanför bron

På norra sidan av Snæfellsnes byggdes 2006 en över 200 m lång bro över Kolgrafafjörður. Namnet har den efter gården Kolgrafir. Förra vintern strömmade sill in i fjorden, sälar, havsörnar, havssulor och andra havsfåglar fann lätt byte. En del sill fångades, men över 50 000 ton beräknades ha dött av att det grunda vattnet innanför bron blivit så syrefattigt. Den döda sillen fick skyfflas bort och grävas ner.

I november 2013 började sillen åter komma, försök gjordes att skrämma bort den med ljus och olika ljud, som av hajar, explosioner och Rolling Stones, men det hjälpte inte. Fiske tilläts och i december öste småbåtar dygnet runt upp sill, en del av de beräknade 70 000 ton som fanns innanför bron. Sedan måste sillen få vintervila om den skall överleva, sade marinbiologerna. Antingen man stänger av fjorden vid bron eller inte har här skapats ett miljöproblem.

Ekonomi

Byggkranarna som försvann efter finanskraschen 2008 har börjat återkomma. Samtidigt som det finns många lägenheter och hus till salu, säljs nya lyxlägenheter i höghus som ligger centralt. De kan vara över 250 kvadratmeter stora och de översta går först. Vid den gamla handelsgatan Laugavegur står många lokaler åter lediga att hyra.

Det vittnas om hur nerskärningar i hälsovården drabbar patienter och läkare och sjuksköterskor söker sig utomlands, främst till Norge, Sverige och Danmark. Biskopen har lett en stor insamling för att sjukhuset skall kunna förnya en del apparatur.

Under året flyttade 1 300 personer säger Hagstofan som upplyser att något fler, 120 personer flyttade in. Befolkningen ökade med 610 personer till 325 620 varav 207 710 finns i huvudstadsområdet.

Om man skall tro att bilförsäljning säger något om läget är det intressant att notera att under årets tre första veckor har privatpersoner köpt motsvarande en jeep per dag, en ny Land Cruiser 150 från Toyota. Att firman erbjuder räntefritt lån för 40% av köpesumman hjälper till.

Journalistik

En mängd medarbetare sades i november upp från radion, RÚV. Till sist lämnade också radiochefen. Program 1, rás 1, ofta kallad gufan, ångradion, har glatt många med program av hög kvalitet, långa intervjuer, diskussioner och presentationer av litteratur och musik. Hälften av medarbetarna har sagts upp och att både kvalificerad jazz och klassisk musik är hotad uppmärksammas till och med av den brittiska tidskriften The Gramophone. Nu erbjuder program 1 mest repriser. Många tänker också på en av politikerna som i höstas hotade radion med nerskärningar om inte kritiska röster tystnade.
Att journalisterna försvinner är oerhört allvarligt eftersom Morgunblaðið, den gamla konservativa tidningen, som fortfarande har nekrologerna, är den enda papperstidning som finns kvar, förutom Fréttablaðið. Det är ett annonsblad som delas ut i alla hushåll i huvudstadsområdet. Dessutom är det 35 000 som laddar ner det i sina snjalltæki, sin mobil eller surfplatta, säger bladet.

Det händer att Fréttablaðið innehåller vettiga artiklar, men en del är advertorials, dolda annonser, för att läsaren kunna förbättra sin kropp och skapa den den bästa utgåvan av sig själv, för att nämna några rubriker. Bilder av vackra kvinnor och annonser bär bladet.

Turister kan på engelska läsa The Reykjavík Grapevine som ges ut 18 gånger om året med stöd av turistindustrin och som presenterar konst, kultur och attraktioner inte bara med annonser utan också ofta med intressanta artiklar.

Vikingar till öknen

Nog försöker turistindustrin att undvika vikingastämpeln, men den roar många. Både i Hafnarfjörður och på den forna handelsplatsen Gásar vid Eyjafjörður har det hållits festivaler också med tillresta vikingar. Nu är 15 man från föreningen Rímmugýgjar inbjudna av emiren i Dubai att i mars delta i en festival där med 400 vikingar. De skall slåss både på land och i vatten och har fått veta att det sker inom ett avgränsat område där man får lov att dricka öl.

Stor tuva i hamnen

Den gamla hamnen i Reykjavik är nu 100 år och den stora containertrafiken har flyttats längre in i bukten. Fortfarande finns fiskeindustri på Grandi och ännu står det fartyg i Slippurinn, varvet, men hela området håller på att omvandlas. Närmast stan ligger nu restauranger och ett bostadshus växer upp. Längan med fiskarnas redskapsbodar från 1945, á Grandagarði, har renoverats och rymmer både butiker och verkstäder. En kö står utanför boden med italiensk glass, också när det är iskallt. Vid sjöfartsmuseet Víkin finns nya bryggor och där ligger ligger både bogserbåten Magni och Óðinn från fiskeriinspektionen.

Längre ut i hamnens norra del ligger fiskeindustrin HB Grandi och den har tillsammans med Faxaflóahafnir, hamnföretaget, låtit uppföra en kulle, en stor tuva rita av konstnären Ólöf Nordal. Överst på kullen finns en liten hjäll som doftar av den torkade fisk som hänger i den. Kupolen eller tuvan som ligger ytterst på piren vid inloppet syns tydligt från Harpa, konferens- och konserthuset i hamnens södra del och lär bli ett nytt landmärke. Det händer saker hela tiden i Reykjavik.

 

 

Nanna Hermansson,
januari 2014

 

B I L D E R :
(klicka på bild för att öppna galleri)

 • Þingvellir
 • Gullfoss
 • Rådhuset vid Tjörnin, Reykjavik
 • Lækjargata, Reykjavik, turistfälla
 • Aðalstræti 10, Reykjavik, stadens äldsta från 1762, butiken Kraum
 • Thorvaldsensstræti, Reykjavik, planeringsdiskussion, klubben NASA
 • Aðalstræti 6, Ingólfstorg, Reykjavik, förr Morgunblaðið
 • Sjöfartsmuseet Víkin, Reykjavik
 • Grandagarður, Reykjavik, Ísbúðin Valdís
 • Ártún, Reykjavik, tankstation
 • Kermóafoss, Elliðaárdalur, Reykjavik
 • Bústaðahverfi, Reykjavik, mot Ö
 • Norðurgarður, Reykjavik, Skuggahverfi i fonden
 • Þúfa, Norðurgarður, Reykjavik, av Ólöf Nordal
 • Þúfa, Norðurgarður, Reykjavik, hjäll, Esjan i bakgrunden
 • Hamnen, Reykjavik, utsikt mot Harpa
 • Harpa, Reykjavik, konsert och konferenshus

 

 

Kommentarer eller frågor på artikel ?

 

 

Fler artiklar...

 • Om att skriva en svensk-isländsk deckare

  Om att skriva en svensk-isländsk deckare

        Jag var på jobbutbyte en sommar bland nordiska ungdomar i Reykjavik och som student ett halvår på Háskóli Íslands. Sedan dess har det isländska lagrats i ett rum i hjärtat. Minnen, smaker, lukter och stämningen bland de som rörde sig på gatan Läs mer
 • Rapport från årsmöte 2017

  Rapport från årsmöte 2017

        Medlemmar i Samfundet Sverige-Island hade kallats till årsmöte fredagen den 20 oktober 2017 i Fatburs Brunnsgata 19, Stockholm. Ordförande hälsade de 32 medlemmarna och andra gäster välkomna. Peter Landvall valdes till kvällens ordförande och Sigrún Landvall till sekreterare. Verksamhetsberättelsen för tiden 1 Läs mer
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18
 • 19
 • 20
 • 21
 • 22
 • 23
 • 24
 • 25
 • 26
 • 27
 • 28
 • 29
 • 30
 • 31
 • 32
 • 33
 • 34
 • 35
 • 36
 • 37
 • 38
 • 39
 • 40
 • 41
 • 42
 • 43
 • 44
 • 45
 • 46
 • 47
 • 48
 • 49
 • 50
 • 51
 • 52
 • 53
 • 54
 • 55
 • 56
 • 57
 • 58
 • 59
 • 60
 • 61
 • 62
 • 63
 • 64
 • 65
 • 66
 • 67
 • 68
 • 69
 • 70
 • 71
 • 72
 • 73
 • 74
 • 75
 • 76
 • 77

Senaste artiklar...

Mest lästa artiklar

 • The Christian Signification of the Ramsund Carving

  The Christian Signification of the Ramsund Carving

        Sigurdsristningens kristna innebörd Inledning av Nanna Hermansson På konferensen om ballader i Tórshavn i juli 2015 nämnde Peter Andersen ristningen på Ramsundsberget i Sörmland, den så kallade Sigurdsristningen. Han antydde Läs mer
 • Islands historia i korta drag

  Islands historia i korta drag

        ISLANDS HISTORIA - i korta drag.   En kortfattad Islands historia   Gunnar Karlsson: Islands historia i korta drag. Översättning från isländska Ylva Hellerud. Mál og menning, Reykjavík. 2010. Mál og Läs mer
 • Karta Island - praktisk A4 karta

  Karta Island - praktisk A4 karta

    Här kan du se en karta över Island. En praktisk karta över hela Island i A4 storlek, lämplig att ha om du vill veta platsnamn eller planera en rundresa. Filen öppnas som Läs mer
 • Skald och kung

  Skald och kung

    Den isländske skalden Þórarinn Eldjárn hedrade kung Karl Gustav med ett hyllningskväde den 18:e november 2014.   Det finns en traditionell bakgrund till besöket på Stockholms slott då Hans Majestät Konungen tog Läs mer
 • Dansk-Islandsk Kulturfond och Sáttmálasjóður

  Dansk-Islandsk Kulturfond och Sáttmálasjóður

        TVÅ FONDER - nordiska bilaterala kulturfonder och deras bakgrund 1918.   Inom Norden finns en rad mindre kända nordiska bilaterala kulturfonder och föreningar som liksom Samfundet Sverige-Island verkar för att utveckla Läs mer
 • The Fischer Center Selfoss Foundation

  The Fischer Center Selfoss Foundation

    Den 11 juli 2013 kl 17 lokal tid var det 41 år sedan Spassky spelade 1.d4 i det första partiet i Reykjavik. I Selfoss invigde Illugi Gunnarsson det som på isländska heter Läs mer
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18
 • 19
 • 20
 • 21
 • 22
 • 23
 • 24
 • 25
 • 26

ISLAND

- inte bara Reykjavík

En resa till Island är inte bara ett besök till Reykjaviks huvudstadsområde

 

Héðinsfjörður


Ni som ännu inte besökt isens och vulkanernas ö ska passa på att resa till Island nu. Island attraherar fler och fler besökare varje år. Är det inte dags att upptäcka varför? Luta dig tillbaka och låt oss på Islandia ta hand om din resa till Island.
Tack vare goda kontakter, god lokalkännedom och förmånliga kontrakt med leverantörer i USA och på Island kan vi erbjuda både individuella- och gruppresor till bra priser. Vi på Islandia lägger stor vikt vid personlig och bra service till våra kunder.

 

ANNONS

 

Denna inloggning är bara för medlemmar med rättigheter som front-end administrator.

Inloggning backend för administrator och webmaster

Inloggning administrator här