”Vad hände sen, farmor?”

 

Tidigare i höstas besökte jag Historiska museet i Stockholm tillsammans med en fyraåring. På golvet utanför Guldrummet upptäcker vi en kopia av den så kallade Sigurdsristningen (Ramsund, Södermanland).
Fyraåringen lägger sig på golvet och jag berättar historien, så som jag har hört den. Guldet som hästen bär på ryggen blir noga undersökt och även några blodsdroppar, som lagts till för dramatikens skull.

Med stigande förvåning läser jag nu Peter Andersens text och skulle gärna ha förklaringar på nedanstående funderingar.

Peter Andersen kallar djuret som visas på ristningen i Ramsund ”unknown quadruped”, okänd fyrfoting. Djuret brukar benämnas Oter/Utter och det befinner sig överst i ristningen. Om ristningen avbildar Sigurd, Regin smed och draken som Sigurd dräper och djuret är Utter så är den placeringen logisk eftersom episoden, som den brukar berättas, får sin start när Utter dödas.

Dörrarna i Hylestad stavkirke med utskurna figurer, som Peter Andersen skriver om och som visas bilder av, föreställer förutom det vi får se ett motiv föreställande en smed i arbete (Regin?) och ett motiv av en person som sitter med tummen i munnen (Sigurd?).

Peter Andersen skriver att den dekapiterade kroppen (Regin?) kunde vara Thor/Tor eftersom det ligger en hammare intill kroppen. Men där ligger ju också tång, bälg och städ. Kunde kanske den halshuggne vara Oden och fåglarna hans korpar, resonerar han vidare. Det står tidigare i texten om Sigrid ”she would never have ordered pagan iconography next to her bridge”. Hur skulle det hänga ihop med asagudarna Tor och Oden?

Gunnel Wallén i Stockholm undrar.

 

LÄNKAR
The Christian Signification of the Ramsund Carving - artikel av Peter Andersen

 

 

SVAR till Gunnel Wallén :

Strasbourg, 6 december 2015

Eftersom Gunnel Wallén i sin reaktion på min artikel om Ramsund-ristningen beder om uddybende forklaringer, vil jeg gerne give hende et svar og glæder mig samtidig over, at min artikel har udløst en diskussion.

Punkt 1:
Jeg udelukker ikke, at det firbenede dyr er en odder. I Snorris Edda har odderen dog ingen direkte forbindelse med dragekampen, for der går mange år mellem Lokis mord ved vandfaldet og kampen på heden. Regin skal jo først udlære Sigurd som smed.

Punkt 2:
Der vides stort intet om asaguderne før Snorris Edda. Det er netop det problem, jeg beskæftiger mig med i artiklen. Det er anakronistisk at fortolke en svensk helleristning fra ca. 1030 på grundlag af en islandsk tekst fra ca. 1225. Eddaen kan til gengæld bero på beslægtet norsk ikonografi fra ca. 1200.

Det er nødvendigt at gøre abstraktion fra den gængse mundtlighedsteori, der postulerer, at sagnet fandtes i hele Europa længe før kristendommen.
Forhåbentlig er dette korte svar tilfredsstillende.

- - -

Peter Andersen
Professeur des Universités
Université de Strasbourg

 

 

 


FÖRENKLAT SAMMANDRAG OM SIGURDSRISTNINGEN

Sigurd Fafnesbane
På en stor berghäll inte så långt ifrån Eskilstuna i Södermanland finns en runristning (se bild ovan) som kallas Sigurdsristningen, eftersom bilderna på den visar sagan om Sigurd Fafnesbane.

Sigurd skulle lära sig att bli smed och arbetade i Regins smedja. Regin hade smitt ett fantastiskt bra svärd av bitarna av ett gammalt trasigt svärd som Sigurd hade. Hans far hade fått svärdet av asaguden Oden innan Sigurd var född. Med det skulle han döda draken Fafner. Draken låg vid sin håla och vaktade en stor guldskatt, som asaguden Oden hade givit Fafnes far som ersättning för att gudarna hade dödat Fafnes och Regins bror Utter. Fafner hade sedan rövat skatten från sin far och förvandlat sig till en drake för att kunna vakta skatten. Fafnes bror Regin var inte nöjd med att ha blivit utan, nu ville han ha guldskatten. Regin bad Sigurd att hjälpa honom att döda Fafner med sitt svärd. Som belöning skulle han få en del av skatten. För att kunna sticka svärdet genom drakens hjärta utan att komma för nära Fafnes eldsprutande gap grävde Sigurd en grop i marken. Han kröp ner i gropen och väntade där med sitt svärd till Fafner kom krypande förbi. När Fafner var rakt över gropen där Sigurd satt stack han upp svärdet rakt i Fafnes hjärta. Det kan man se nere till höger på ristningen.

I vänstra delen av ristningen ser man städet och blåsbälgen som smeden hade använt när han smidde svärdet. Där sitter också Sigurd och steker något. Han håller en pinne över en eld. Han sitter och steker Fafnes hjärta. Fafnes bror Regin bad Sigurd att han skulle ta ut drakens hjärta och steka det. Regin ville äta upp det stekta hjärtat. Han tänkte att om han åt upp Fafnes hjärta skulle en del av broderns styrka och mod föras över till honom själv. När Sigurd skulle känna efter om hjärtat var färdigstekt brände han sig på tummen. Bilden på ristningen visar hur han stoppade tummen i munnen, som man gör när man bränt sig eller gjort sig illa.

Då hände något konstigt med Sigurd. Han kunde plötsligt förstå vad fåglarna som satt i trädet sa. De kvittrade och ropade till Sigurd att han skulle se upp, för Regin tänkte döda honom. Regin ville inte ge Sigurd något av guldskatten. När Sigurd blev varnad av fåglarna tog han sitt svärd och högg huvudet av Regin. Längst till vänster ser man Regins huvud ligga bredvid hans kropp. Sigurd kallas Fafnesbane. Namnet betyder att han dödade draken Fafner.

 

 

 

Kommentarer eller frågor på artikel ?