OBS !! Arkivet innehåller gamla och oaktuella artiklar.

 

Filmen FÚSI av Dagur Kári är nominerad till Nordiska rådets filmpris 2015 och visas med engelsk text onsdagen den 21 oktober, kl 21.00 på Biografen Klara, Kulturhuset, Stockholm. Biljett kostar 75 kr och köps i kassan på Kulturhuset eller online via Kulturhuset

 

Fúsi är fyrtio plus men saknar fortfarande modet att gå in i vuxenvärlden. Han tar sig likt en sömngångare genom vardagen, där rutinerna är det viktigaste.
När en sprudlande kvinna och en åttaårig flicka oväntat kommer in i hans liv, är han tvungen att ta ett språng.

Regisserad av Dagur Kári som gjorde sig ett namn 2003 med hyllade Nói Albinói, och producerad av Agnes Johansen och isländske filmprofilen Baltasar Kormákur.

 

JURYNS MOTIVERING

Med ett finkänsligt grepp målar regissör Dagur Kári i upp Fúsi ett rörande utvecklingsporträtt av en snäll jätte. På ett skickligt nyanserat sätt förmedlar denna humanistiska film både inre plågor och en stillsam charm, medan dess symboliska samspel mellan stora och små saker i livet reflekterar sådana allmänna teman som godhet, givmildhet och nåd.

Jurymedlemmar: Kristín Jóhannesdóttir, Björn Ægir Norðfjörð, Auður Ava Ólafsdóttir

 

FÚSI / Island / 2015

Längd
94 minuter, engelsk text
Manus och regi
Dagur Kári
I rollerna
Gunnar Jónsson
Ilmur Kristjásnsdóttir
Sigurjón Kjartansson
Producenter
Baltasar Kormákur
Agnes Johansen
Produktionsbolag
RVK Studios

 

Nordisk Film & TV Fond

Nordisk Film & Tv Fond grundades 1990 och har som huvuduppgift att stötta film- och tv-produktioner av hög kvalitet i Norden. Fonden stöttar också en mängd olika initiativ för att öka filmers möjligheter nordiskt och internationellt, genom stöd, utbildningar och nordiska mötesplatser. Nordisk Film & TV Fond administrerar även Nordiska rådets filmpris.
Läs mer:

 

Nordiska rådet

Nordiska rådet är det officiella nordiska samarbetets parlamentariska organ. I rådet sitter politiker från alla de nordiska ländernas parlament och från de självstyrande områdena Färöarna, Grönland och Åland. Nordiska ministerrådet är de nordiska regeringarnas officiella samarbetsorgan.

 

Nordiska rådets priser

Nordiska rådet delar varje år ut fem prestigefyllda priser: litteraturpriset, filmpriset, musikpriset, natur- och miljöpriset och barn- och ungdomslitteraturpriset. Syftet med kulturpriserna är att öka intresset för de nordiska ländernas litteratur, språk, musik och film. Natur- och miljöpriset belönar extraordinära insatser för det hållbara Norden.

Varje pris är på 350 000 danska kronor. Prisutdelningen sker i samband med Nordiska rådets session. I år avslöjas vinnarna i samband med prisutdelningen i Reykjavik på Island den 27 oktober.
För samtliga nominerade besök:

 

 

 

Kommentarer eller frågor på artikel ?

 

 

 

NY BOK

 
"Resehandbok till sagornas värld"
 

Boken Islänningasagor: Händelser, platser och bilder tar oss med på en resa runt hela Island till sagornas värld.

I 29 avsnitt introducerar boken olika platser och personer knutna till sagorna.
 

 

 

 
img Islänningasagor: Händelser, platser och bilder

 

Denna inloggning är bara för medlemmar med rättigheter som front-end administrator.

Inloggning backend för administrator och webmaster

Inloggning administrator här