Aktuellt och informationTips, aktiviter, länkar mm

 

Nyaste länkar till annat läsvärt

  • Nordisk forntid och ”extrem politisk korrekthet som är f... (524)

   ■ ■ ■ PROJEKT MOBERG - 2016-04-30
   Om nordisk forntid vet vi från de isländska sagorna och andra källor om forntiden att det bitvis var våldsamt och, som Lars Lönnroth, professor emeritus i litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet, beskriver det, att “lagar tillsammans med ära och heder utgjorde en viktig grund för samhällsgemenskapen”.
   Han fortsätter : “Det är ett utslag av en extrem politisk korrekthet som är förljugen.”
   Så säger Lars Lönnroth i en intervju med Tidskriften Respons om attityden hos statliga myndigheter att förminska och undvika det fornnordiska i olika sammanhang. Som exempel på myndigheter nämner han Svenska Institutet och Riksantikvarieämbetet.

  • Snabbrundtur i islänningasagorna (575)

   ■ ■ ■ FÅNGST - 2016-02-20
   Nanna Stefanía Hermansson och Heimir Pálsson har tagit till ett lika enkelt som effektivt grepp för att göra islänningasagorna gripbara, och med en utmärkt insats från bildredaktören Ívar Gissurarsson.

  • Sagomuseet recenserar Islänningasagor: händelser, platser... (824)

   ■ ■ ■ Sagomuseet - 2016-02-08
   Nu har Samfundet Sverige-Island i samarbete med Katla förlag givit ut Islänningasagor: händelser, platser och bilder. Det är en introduktion på 80 sidor. Korta avsnitt ur ett 25-tal sagor guidar oss till platser där sagorna utspelade sig. Kartor underlättar orienteringen och vackra landskapsbilder, målningar och foton av historiska fynd levandegör berättelserna. Funkar det här? Blir boken en spännande guide till ett Island, som många av oss har en mycket begränsad kunskap om? Ger boken läsaren en bild av den isländska sagadiktningen och lockar den till fortsatt läsning av sagorna?

  • Hjältarnas återkomst - En applåd för återutgivningen a... (948)

   ■ ■ ■ Aftonbladet - 2015-12-16
   Sagorna är förstås inga ”sagor”, skriver Magnus Ringgren i sin bokrecension på Kultursidan i Aftonbladet, och fortsätter:
   Deras handling går så långt tillbaka som till ”landnamatid” då Island koloniserades av nordbor under 800-talet. De skrevs dock inte ner förrän under tidig kristen medeltid vilket ger många av dem en intressant spänning mellan två olika värdesystem. En hederskultur håller långsamt på att om inte brytas sönder så förändras i grunden.

  • Islänningasagor och platser (1015)

   ■ ■ ■ Icelandic Saga Map - 2015-11-26
   Både för den som besöker Island och den som sitter hemma och läser islänningasagorna skapar ortnamnen en fascinerande värld. De många platserna har säkert varit av stor minnesteknisk hjälp för dem som berättade om sina släktingar och stamfäder och genom tiderna har de stått som minnesmärken om tragiska händelser och spännande äventyr.
   Forskaren och doktoranden Emily Diana Lethbridge tog initiativ till en fantastisk hemsida som fått mycket beröm och stora priser. Besök hemsidan och se själv!

  • "Jag vill vara fri att spela många roller" säger Björk (1483)

   ■ ■ ■ Dagen Nyheter - 2015-11-01
   Björk är trött på att ses som ett naturväsen. Nittio procent av tiden sitter hon vid datorn, något folk fortfarande har svårt att fatta. Nu fyller den isländska stjärnan 50 år, och slåss för att få vara intuitiv och logisk – samtidigt.

  • Björk hyllas med konserter (953)

   ■ ■ ■ Dagen Nyheter - 2015-11-02
   Edda Magnason, Jenny Wilson och Moto Boy gör gemensam sak med Norrlandsoperan och Radiosymfonikerna i en hyllning till isländska popstjärnan Björk i samband med hennes 50-årsdag.
   Made by Björk” produceras av Norrlandsoperan i Umeå, där den har premiär på Björks 50-årsdag den 21 november. Konserten spelas också i Berwaldhallen i Stockholm den 3 och 4 december.

  • Njáls saga är inte ”Veckans brott” (1480)

   ■ ■ ■ Svenska Dagbladet - 2015-03-16
   Professor Lars Lönnroth behandlar en (ganska) nyutkommen bok, 'Why is your axe bloody? A reading of Njáls saga' av den amerikanske rättshistorikern William Ian Miller i dagens understreckare i Svenska Dagbladet.
   Lars Lönnroth är skeptisk till Millers slutsatser, men avslutar understreckaren med 'Men rolig att läsa är han, Miller'. Det är understreckaren också!

Länk-kategorier
Gå till

Denna inloggning är bara för medlemmar med rättigheter som front-end administrator.

Inloggning backend för administrator och webmaster

Inloggning administrator här